Toamna, copacii își transformă frunzele într-un adevărat spectacol de culori, de la nuanțe de galben strălucitor și portocaliu aprins, până la roșu intens și maroniu cald. Fiecare copac devine o operă de artă.
Frunzele, care înainte erau verzi, își schimbă culoarea datorită procesului de descompunere a clorofilei și a altor pigmenți care devin vizibili. Ne-am folosit de această activitate pentru a continua studiul frunzelor și a aprofunda schimbările prin care copacii trec în fiecare anotimp.
Înainte de a începe această activitate, vă încurajăm să ieșiți în natură și să faceți o plimbare care să vă inspire. Încurajați-i pe copii să observe detaliile copacilor (frunzele, trunchiul, ramificarea crengilor). Discutați despre culorile pe care le întâlniți și amintiți-vă de cele pe care le-au avut acești copaci în vară și primăvară. Dar iarna ce se întâmplă?
MATERIALE NECESARE:
Crenguțe maleabile (am folosit crenguțe de salcie);
Lână colorată (veți găsi acest tip de lână și în Kit-ul Lunar de Grădinărit și Forest School pentru luna noiembrie);
Sfoară (noi am folosit fire de lână groase).
PASUL 1 - Începe prin a prinde crenguța de salcie sub formă de cerc sau de oval. Ne-au plăcut formele diferite pe care le-am obținut.
Vă încurajăm să adunați crenguțe pe care le găsiți căzute din cauza vântului. Toamna veți găsi multe la baza copacilor.
PASUL 2 - Leagă sfoara lăsând spații prin care vei trece lâna colorată. Poți face noduri pe fiecare latură (atât sus, cât și jos), pentru a evita ca sfoara să alunece.
Crenguțele sunt flexibile și se pot ”modela” chiar și după ce ați prins sfoara.
PASUL 3 - Formează trunchiul copacului. Poți forma un trunchi ramificat, ori un trunchi simplu.
Lâna are o textură plăcută și caldă, care oferă o experiență senzorială bogată, stimulând simțurile și oferind o senzație de confort.
PASUL 4 - Copiii pot alege orice culori își doresc pentru acest pas. Pot țese lâna colorată pe deasupra și pe dedesubt, în mod ordonat sau dezordonat, pot lăsa fire vizibile care să se asemene crenguțelor sau nu. Aceasta este frumusețea activității!
Manipularea lânii, fie că este vorba despre împâslire, țesut sau modelare, ajută la întărirea coordonării mână-ochi și a dexterității.
Copacii pot fi expuși în colțul naturii, împreună sau separat, corespunzător fiecărui anotimp.
Cautați mai multe modalități de joacă și învățare în natură pentru copii? Vedeți toate resursele noastre din Cutia Naturii și extensiile acesteia.