Cum poți transforma învățarea într-o aventură fascinantă? Descoperă resursele noastre pentru învățarea alfabetului și explorarea lumii naturale alături de cei mici!

Cărți și seturi de carduri frumos ilustrate de la care pornim în crearea imaginii literei.
În călătoria noastră de învățare, țesem lecții din toate domeniile în jurul temei alfabetului: explorăm studiul naturii prin activități captivante, citim poveștile preferate din copilărie, dedicăm fiecare literă unui autor deosebit, realizăm activități de viață practică și lucrări de artă ghidate de copil, iar alte activități variate completează acest drum al învățării.
În educația Waldorf, literele sunt prezentate sub formă de imagini care fac apel la imaginația copilului. În esență, litera este îmbrăcată în imagine… imaginea este cheia. Toate literele alfabetului au fost, la început, imagini.
Litera Ș poate fi un șarpe din basm, alunecând sinuos prin iarbă, urmând o cale tainică. Litera M poate fi un munte, cu crestele sale ascuțite, ridicându-se din pământ ca o culme impunătoare în mijlocul naturii. Litera D poate fi un drum curbat, care se întinde spre orizont, oferind o cale de urmat. Litera R poate fi un râu, curgând lin prin peisaj, cu forma sa răsucită și fluidă.

Litera R poate fi un râu, curgând lin prin peisaj, cu forma sa răsucită și fluidă. Imaginea este din Waldorf Alphabet Book.
„Literele pot fi introduse și prin gesturi care exprimă sunetul lor. De exemplu, litera W (în cazul nostru, litera V) poate fi inspirată din mișcarea unduitoare a valurilor, iar litera S din mișcarea rapidă a vântului.” - Rhythms of Learning
Iată câteva exemple:
Gândește-te la o imagine care arată precum litera pe care vrei să o desenezi. Cum spuneam mai sus M = munte, V = vale, T = turn.
Construiește o poveste în jurul acelei imagini (veți găsi în următorul articol sugestii).
Creează un poezie simplă, cu unul sau două versuri (desigur, vei găsi în cărți o mulțime de versuri pentru fiecare literă).
Introdu litera prin toate simțurile (revenim cu exemple în următorul articol). Aceste versuri și imagini prind viață prin povești, cântece, versuri și mișcare, dar și prin desen, pictură, modelaj și altele. Formele literelor trebuie să fie „vii” pentru ca micuții să le experimenteze pe deplin și să le simtă în interiorul lor. Copiii trebuie să înglobeze litera și să o facă parte din ei.

Imaginile din acest set sunt desprinse din diferite povești clasice. O listă a acestora este atașată în set. Le puteți comanda chiar și în format digital de la Waldorf Essentials.
Ne-am bucurat să găsim acest set digital pentru că poate fi tipărit și în dimensiuni mai mici, pentru a fi folosi sub formă de carduri, dar și în dimensiuni mai mari pentru a fi expus. Setul este în limba engleză, dar veți putea adapta literele (Munte, Prințesă, Gâscă, Zig-Zag, Vale, Coadă, Ulcior, Țurțure, etc).

Desigur, toate aceste povești clasice sunt traduse și în limba română și pot fi un punct de plecare în construirea imaginilor.

Am reușit să găsim într-un anticariat Cele mai frumoase povești, Frații Grimm, ilustrate de Daniela Drescher. Cât despre basme în limba română, veți găsi câteva cărți cu povești din întreaga lume, fie cărți noi, fie cărți din anticariat.

Există mai multe variante ale acestei povești, East of the Sun & West of the Moon, dar noi am ales-o pe cea ilustrată de Mercer Mayer.
Poveștile trebuie alese astfel încât să se potrivească vârstei copiilor. Pentru copiii mici, puteți alege fabule sau povești foarte scurte. Personal, pe lângă poveștile clasice, am ales și povești din întreaga lume, spre exemplu, pentru litera M am ales povestea Mountain Lion and The Four Sisters, din frumoasa carte de povești a nativilor americani, Hold Up The Sky. Sperăm că vom avea timpul necesar să le putem prezenta pe rând, pentru fiecare literă.
Mai jos veți găsi câteva imagini din cărțile recomandate.

Writing to Reading the Steiner Waldorf Way: Foundations of Creative Literacy (doar dacă doriți să aprofundați), dar exemplele imaginilor și versurile pentru fiecare literă pot fi un punct de plecare.

Litera B din Waldorf Alphabet Book (băiat, bebeluș, bondar, balon, broccoli, bizon, bicicletă)

Imagine din Alphabet Chant des Fées: Un alphabet d'inspiration Waldorf (în franceză). Arbore, amicul meu; ești tu un alun sau un arțar? (Am adaptat versurile să se potrivească și în limba română)

Litera V din Alphabet Chant des Fées: Un alphabet d'inspiration Waldorf (în franceză).

The Alphabet: how Pine Cone and Pepper Pot (with the help of Tiptoes Lightly and Farmer John) learned Tom Nutcracker and June Berry their letters. Este o poveste drăgălașă și amuzantă, o poveste care trece prin toate literele alfabetului.
Din fericire, am reușit să găsim și în limba română două resurse care ne ajută în călătoria în lumea literelor. Nestematele, culegere de povești pentru litere de Cristina Hobjilă și setul Planșe cu litere, Alfabetul limbii române, frumos ilustrate de Light of Raphael.

Setul Planșe cu litere, Alfabetul limbii române ilustrate de Light of Raphael este tipărit pe carton gros și veți găsi imagini cu animalele pe care copiii le pot recunoaște ușor.

Câteva dintre cărțile alese de noi pentru studiul naturii, din seria Alphabet Book, de Jerry Pallotta
Inspirate din studiul naturii, am ales și câteva cărticele ale lui Jerry Pallotta. Copiii le vor găsi încântătoare. Lista titlurilor este foarte lungă, veți putea alege ușor ceea ce vi se potrivește.

S de la Floarea-Soarelui din The Flower Alphabet Book , de Jerry Pallotta

C de la Crocus din The Flower Alphabet Book, de Jerry Pallotta

Numeroasele titluri din care puteți alege din seria Alphabet Book

În seria ABC See, Hear, Do veți găsi o mulțime de cărți, pe diferite niveluri de citire. Noi le folosim pentru a introduce literele prin mișcare și sunete.

ABC See, Hear, Do Level 1

ABC See, Hear, Do Level 1

O carte originală despre alfabet, cu ilustrații colorate de tip colaj, care prezintă literele alfabetului și oferă informații interesante despre diverse țări ale lumii.

B de la Brazilia, imagine din The Alphabet Atlas
Deși ar fi multe alte recomandări, în final vom lăsa Museum ABC. Această carte unică despre alfabet prezintă patru lucrări de artă din culturi și perioade diferite pentru fiecare literă a alfabetului.

Museum ABC, The Metropolitam Museum of Art
Literele prind viață atunci când le conectăm la imagini, mișcare și natura înconjurătoare. Fie că folosim gesturi pentru a reprezenta literele, observăm elemente din natură sau modelăm litere din lut sau aluat sărat, fiecare simț al copilului este implicat. Prin povești și simboluri, literele devin mai interesante și mai ușor de înțeles, iar copilul le poate simți și trăi cu întreaga ființă. Astfel, învățarea lor nu este doar o simplă activitate de recunoaștere a semnelor, ci o călătorie completă care activează toate simțurile și stimulează o învățare naturală și plină de sens.

Litera M prin toate simțurile. Veți putea citi în curând și partea a doua din acest articol, Pe Drumul Literelor: Învățare cu Blândețe și Explorarea Lumii Naturale pentru Copii.
Dacă aveti întrebări sau recomandări, ne puteți scrie oricând. Mai multă inspirație găsiți în Cutia Naturii și extensiile acesteia, dar și pe Instagram, în stories. Revenim curând cu următorul articol despre Pe Drumul Literelor: Învățare cu Blândețe și Explorarea Lumii Naturale pentru Copii.